donderdag 27 februari 2014

Matroesjka

Nu de kinderen vakantie hebben konden we eens alle tijd nemen om samen iets leuks te maken.
Iedereen kent vast wel de holle houten pop als onderdeel van een reeks steeds kleinere in elkaar passende poppen. Vaak prachtig beschilderd!
 
  
We besloten ze van stof te gaan maken!
 
Ik gebruikte een lap stof en een kussensloop (ooit eens gekocht voor je weet maar nooit) met afbeeldingen van een Matroesjka erop.
Verder allerlei bandjes, roosjes, knoopjes, strikjes etc. om te versieren. Vlieseline om de dunnere stofjes te verstevigen en fiberfill voor de vulling. Verder nog ringen of sleutelhangers. De mand met restjes stof komt nu aardig van pas voor de achterkant van de poppetjes!
 
 
De hele ochtend lekker in de pyama tussen de stofjes...
De meiden knipten, na het verstevigen van de stof met vlieseline, zelf de afbeelding uit, met een ruime naadtoeslag. Daarna een stofje uitzoeken voor de achterkant en een bijpassend bandje voor een lusje aan het popje.
 
 
De stofjes met de goede kanten op elkaar leggen met een bandje als lusje tussenin en vervolgens met een tussenruimte van een halve centimer langs de contouren van de afbeelding naaien met een kleine steek zodat de naden sterk genoeg worden om stevig te kunnen vullen zonder dat de stikdraden zichtbaar worden.
 
Daar waar het lusje vastgestikt wordt naaide ik een keer heen en weer ter versteviging. Op een redelijk recht deel liet ik de naad een stukje open als keeropening. Na het keren van de stof kan de fiberfill erin via de opening (eerst nog even de kreukels van het keren eruit strijken!) Voor het vullen gebruik ik een verfpenseel waar ik de haren voor ongeveer de helft afknip. Dan zorg ik ervoor dat de haren wijd uit gaan staan door de kwast meerdere keren op een ondergrond te drukken. Vervolgens heb je een prima hulpmiddel om de fiberfill gemakkelijk door een kleine vulopening te krijgen. De fiberfill blijft als het ware aan de haren plakken waardoor je het zo kunt oppakken van de tafel en ook makkelijk door de opening kan drukken. Deze methode heb ik eerder eens gelezen op internet. (weet niet meer waar dus ik kan de bron helaas niet vermelden).
 
  
Had ik dit maar eerder geweten want ik heb vaak zitten prutsen (zoals hier bij de vogels) om de fiberfill door de opening te krijgen die ik ook weer niet te groot wilde laten omdat je die later zo onopvallend mogelijk weer wil sluiten. Met dit verfpenseel gaat het zo'n stuk gemakkelijker! De achterkant van het penseel kun je ook goed gebruiken om de hoekjes/puntjes uit te drukken na het keren van de stof.
Na het vullen van het poppetje de keeropening sluiten met een blinde steek. Daarna nog versieren met wat je wilt, knoopje, roosje strikje etc en voila..klaar!
 
 
Niels banjerde af en toe de naaikamer in om te kijken wat we aan het doen waren, even pauzerend van zijn lego en besloot uiteindelijk dat het niet eerlijk was dat hij niets kreeg... dus maakte ik voor hem nog een walvis waar ik hier het patroon vandaan haalde (wel een stukkie kleiner dan)
 
 
De blauw-groene versiering van vilt zit te laag volgens de meiden want een spuitgat moet toch echt bovenop. Had het nog niet in die functionaliteit bekeken maar ze hebben natuurlijk absoluut gelijk ;-)
 
 
Happy kids!
De knuffels zijn vanavond allemaal mee naar bed gegaan ;-)
 
 
 


5 opmerkingen:

 1. Wat een productie! Ziet er erg gezellig uit! Handige tip, het vullen met een penseel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een gezelligheid. Leuk idee die ga ik onthouden. De kids hier ook al achter naaimachine wij hebben kussens gemaakt. Ik zal binnenkort weer eens foto's plaatsen. Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is pas vakantie, samen mooie dingen maken. Wat een goede tip zeg met die penseel. Ook hier zit ik altijd te friemelen met het vullen. Bedankt voor de tip. Groetjes Kamala

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gezellig zo met elkaar wat leuks maken! Goed gelukt en gelijk een hele familie gemaakt. De walvis is ook grappig zeg,vooral het spuitgat!(waar ze al niet op letten!)

  BeantwoordenVerwijderen