donderdag 26 september 2013

Winterjassen 2013

Voor de meiden maakte ik wederom een lekkere warme winterjas. En ik dacht, ik doe eens gek... geen Tinka Bella dit keer (na 4 exemplaren was ik ook wel klaar met dat patroon) Eigenlijk pasten ze de jassen van vorig jaar nog net maar ik vond het leuk om eens een ander, minder kinderlijk patroon te proberen. Mijn oog viel op een jaspatroon uit de Ottobre, een modernere versie van de traditionele houtje-touwtje jas. Deze stond er in 2 maatseries in maar het patroon in de grotere maten vond ik het mooist vanwege de passen en de siernaden. Die overigens het beste zouden uitkomen in een effen stof maar dat vonden de dames maar saai. Ze kozen elk hun eigen stofje van ribcord, Sarah wederom in haar lievelingskleur rood en ook weer in een bekende stoffencombinatie. Emma zit overduidelijk in een blauwe fase waarbij roze accenten volgens haar nog acceptabel zijn.

Tijdens het maken van de jassen heb ik me vaak afgevraagd waar ik nu weer aan begonnen was. Het Ottobre patroon is, naar mijn idee, toch wel een tikkie lastiger naaien dan de Tinka Bella, met de windvanger over de rits, de ronde passen en de buitenstof die een stukje doorloopt aan de binnenkant. Maar de jas is dan ook wel erg mooi van pasvorm.
 
 
 

De capuchon heeft een klassieke driehoekige vorm die typerend is voor een houtje-touwtje jas. Ik moest het patroon verkleinen omdat de minimale maat 134 qua lengte dan misschien al wel bijna kon, qua breedte was dit voor de meiden echt nog te groot waardoor ik een aantal cm wegsmokkelde via de middenachternaad. De lummels op achterpand en mouwen liet ik achterwege omdat die toch nauwelijks zouden opvallen op de drukke print.
 
Omdat de jas in de rug nog niet voldoende aansloot bij mijn tengere dochters verwerkte ik breed elastiek in het rugpand.
 

 
Het in elkaar naaien van de buiten- en de binnenjas was een opgave omdat ik voor de binnenjas nickey velours gebruikte dat door de rekbaarheid daarvan vaak niet goed aansloot op de buitenjas. En overal naadband opstrijken heb ik dan ook weer geen zin in, dus bij de tweede jas loste ik het probleem op door voor de binnenjas geen naadtoeslag aan te knippen. Voordeel van een rekbare voering  is dat je geen bewegingsplooi nodig hebt. Tussen de voering en de buitenjas zit nog wattine voor extra warmte.  
 
Voor de binnenkant van de mouwen gebruikte ik een gewoon katoentje omdat de jas dan beter aan te trekken is.
 

 
 

 
En dan natuurlijk nog even foto's op de modellen!
 
 
De meiden zijn er weer erg blij mee! En misschien nog een leuke tip voor de andere naaisters onder ons : ik schrijf altijd in het bijzijn van de meiden met een textielstift op een klein stukje stof een speciale lieve boodschap voor iedere dochter. Dit schuif ik dan ergens tussen de binnen- en de buitenjas voordat ik deze aan elkaar naai. Hierdoor voelt de jas nog specialer voor ze, althans zo ervaren mijn dochters dat!
 
 
 

30 opmerkingen:

  1. Ook deze jassen zien er weer prachtig weer uit! ! Ik Je dochters zullen wel trots zijn op de prachtige maaksels van hun moeder! !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een schitterende jassen.
    En wat een fijne tip : zo'n intiem berichtje binnenin !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een prachtige vrolijke jassen weer en mooie foto's van je meiden. Met liefde gemaakt en wat bijzonder zo briefje in de jas.
    Fijne en een creatieve dag gewenst.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prachtige winterjassen! Dat kleine model heb ik al eens gemaakt en deze is ook mooi met die details. Stik de wattine eerst aan de binnenvoering vast of aan de buitenjas?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Gera, ik stikte de wattine vast aan de buitenjas!

      groet, Elske

      Verwijderen
    2. Dankjewel! Er zijn zoveel manieren en bij zo'n mooi resultaat ben ik dan benieuwd hoe je dit aangepakt hebt.

      Verwijderen
  5. Oh, wat een mooie jassen weer Elske! Krijg ook veel reacties op de jas van Hadassah en zij zelf is ook erg blij met de jas! :) En dat je dochters deze ook gedragen kun je er echt niet aan afzien. Ben benieuwd naar de nieuwe najaarscollectie!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh, wat een mooie jassen weer Elske! Hadassah is erg blij met de jas van je dochters. En dat hij eerder gedragen is, kun je er niet aan afzien! Krijg veel mooie reacties met de jas! Ben benieuwd naar je nieuwe najaarscollectie ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. O, wat mooi! Hier werd getwijfeld tussen de tinka bella en de ottobre, maar ik had nog geen keuze kunnen maken. Na het zien van deze mooie jassen weet ik het zeker! De jongste een tinka bella en de oudste de ottobre! Beide door jouw mooie creaties geinspireerd. Dank je daarvoor!

    Groet
    Joyce

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een prachtige jassen! Wauw, daar kijk je vast de hele winter met veel plezier naar.

    En bedankt voor de tip over dat briefje, ga ik ook doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wouw weer prachtig de jassen die je gemaakt hebt voor de dames, dat wordt een vrolijke winter bij jullie!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Echt weer bijzonder mooi, ik heb dit model van de zomer gemaakt, dus herken je verhaal over alle onderdelen. Mijn voorkeur gaat uit naar de rode: zo mooi gecombineerd!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Oh wow, die zijn echt supermooi! Dat parfumstofje ligt hier ook te wachten op een mooi patroon. Heb al jassen in huis, maar als ik dít had geweten ;)...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Prachtigggg!! Een ander woord kan ik niet bedenken! En dat boodschapje vind ik wel erg leuk zeg,die ga ik onthouden. Complimenten voor de prachtige jassen!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Prachtig tot in detail!!! - Rineke

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat een waanzinnig mooie jassen! Mijn complimenten, verzorgd tot in de details.
    Groetjes Diana

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ze zijn prachtig!
    Even een praktisch vraagje: katoen als buitenkant + wattine + velours binnenkant - is dat warm genoeg voor de winter of is het meer een herfst jas?
    En spuit je ze in met waterafstotende spray tegen de regen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn dochters vinden dit warm genoeg en dat zijn koukleumpjes hoor! Als je nog dikkere lagen wil verwerken wordt de jas te stijf/dik en ziet het er niet mooi meer uit. Voor de buitenjas heb je nog wel meer stofaanbod en je kunt er ook nog voor kiezen om borg aan de binnenkant te verwerken. Ik gebruik nooit waterafstotende spray tegen de regen. Vraag me af of dat na een poosje ook nog wel werkzaam is. Hier dragen ze bij een plensbui een regenjas eroverheen. groet, Elske

      Verwijderen
  16. Ziet er erg mooi uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Prachtige jas! Vrolijke stofjes. Ik zou graag zo'n manteltje maken van wolvilt. In welke ottebre staat dit patroon?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Loes, het was de Ottobre, winter 6/2012. Succes met het maken van de jas! groet,, Elske

      Verwijderen
  18. Hoi,

    wat een beauties weer zeg! en ook zo netjes tot in details afgewerkt! mooi hoor.

    Groetjes Nancy

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Dankjewel voor die hele lieve reacties op mijn blog.

    Katrien x

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Prachtige jassen. Mag ik vragen waar de blauwe stof gehaald hebt. Ik heb hem een keer op internet gezien, maar kan hem ondertussen nergens meer vinden. Als ik het goed heb was hij volgens mij van Stenzo.

    BeantwoordenVerwijderen